Ana içeriğe atla

Polis (Kent Devleti) Nedir?

Polis (Kent Devleti) Nedir?

polis


                Aristokratik toplumun baskın olduğu Karanlık Yüzyıllar içerisinde, önceleri bir iskan biçimi olan, fakat daha sonra Hellen Tarihi’nde tümüyle bir yaşam biçimine dönüşen kent devletleri (polis’ler) ortaya çıkmıştır. M.Ö.8.yy’dan itibaren gelişim ve yayılım gösteren polis’lerin ortaya çıkışı farklı biçimlerde gerçekleşmiştir. Çoğu kez eski Miken yerleşimleri (Miletos gibi) ya da kaleleri (Atina gibi), ayrıca birçok köyün bir araya getirilmesi demek olan synoikismos yöntemi, polis’lerin oluşmasında büyük rol oynamıştır. Bununla birlikte, polis’lerin hiç görülmediği Orta ve Kuzeybatı Hellas gibi bölgeler de mevcuttur. Kuşkusuz önceleri yöresel aristokrasinin güçlenmesine yardımcı olan ilk polis’lerin karakteristiği, bunların bir taraftan soya dayalı bir yapıya sahip olmasıyken, diğer taraftan da korunaklı bir tepe üzerindeki kale(akropolis) çevresinde yayılmış olan kentin, küçük bir arazi parçası ile birleştirilmiş olmasıdır.
                Şunu söyleyebiliriz ki: Bu küçük devlet organizasyonlarında kent; dinsel, siyasal, toplumsal ve ekonomik hayatın merkezi konumundadır. Önceleri krallar tarafından korunan, her kentin sahip olduğu “kutsal ateş”, daha sonraları onların M.Ö.8.yy’dan itibaren siyasal halefleri olan soylular tarafından korunur olmuştur. Kentlerin en önemli siyasal kurumları ise, danışma (bule) ve halk (demos) meclisleridir.
                Bu kent devletlerinin küçüklüğü, vatandaşlarının (politai) her türlü siyasal olaydan doğrudan doğruya etkilenmelerine ve kendilerini her türlü siyasal olayla ilgili hissetmelerine yol açmıştır. Buna uygun olarak vatandaş (içinde yaşadığı kent devletinin anayasasının imkanı verdiği kapsamda) siyasal yaşamda etkin bir rol almaya başlamıştır. Bu durum demokrasi kavramına basamak atlatan önemli bir etkendir.

                Hellenleri kültürel yönden birleştiren unsurları ya da kültür alanında tüm Hellenler için geçerli olan ortak yönleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Fenike Alfabesi’ne sesli harflerin eklenmesiyle geliştirilen, önceleri sağdan sola, daha sonra soldan sağa doğru yazılan ve dünyanın ilk tam harf yazısı olan yazı.
  • Eski doğu din ve mitolojisinden etkilenmekle birlikte, büyük farklılıklar da gösteren, çok tanrılı din.Homeros destanları (Ilias ve Odysseia).
  • Başta Olimpiyatlar olmak üzere tanrıların onuruna düzenlenen oyunlar(agon’lar).
  • Başta Delphoi olmak üzere kehanet merkezleri.
  • Mysterion’lar, yani doğaüstü sırları içeren bazı kültler (Eleusis, Dionysos, Orpheus kültleri gibi).


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Antik Çağ Mimarisi: Tapınak Mimarisi ve Tapınak Planları

Antik Çağ Mimarisi: Tapınak Mimarisi ve Tapınak Planları Tapınak mimarisi antik dönem içerisinde üzerinde en fazla emek harcanmış konulardan birisidir. Bunun sebebi, dini inançla ilgili bir yapı olmalarının yanı sıra; aynı zamanda, bu yapıların propaganda amacıyla devlet otoriteleri tarafından da kullanılmalarıdır. Bilindiği üzere tapınakların içerisine sadece din görevlileri girebiliyordu bundan dolayı da tapınakların iç tasarımları, karşımıza sade olarak çıkmaktadır. Ancak tapınakların dış cepheleri zaman içerisinde olabildiğince gösterişli yapılmaya başlanmıştır ve bu durum kentler arası bir rekabet konusu da olmuştur. Yine bilindiği üzere antik çağ içerisindeki her kentin bir tapınağı mutlaka vardır. Öyle ki bu tapınaklar şehrin merkezini oluşturur ve kent planlaması da bu merkeze göre ayarlanırdı. Örnek vermek gerekirse; bir kentin ana caddeleri mutlaka tapınağın olduğu kutsal alandan geçerdi. Bir diğer örnek ise kentin alışveriş yerleri olan kısımlar yine tapınak alanına

Hellenistik Dönem Krallıkları

Hellenistik Dönem Krallıkları Hellenistik Dönem Krallıkları İskender ’in Hellas, Mısır ve Hindistan’a kadar tüm Ön Asya’yı içine alan imparatorluğu, M.Ö.323’teki ani ölümü üzerine generalleri arasında anlaşmazlıklara neden olmuştur. Çünkü İskender tahta varis bırakmamıştı. İskender’e yakın olan komutanlar, imparatorluğun başına geçmek ya da bulundukları bölgelerin yönetimini ele geçirmek için sürekli olarak birbirleriyle mücadeleye başladılar. Çok geçmeden diadoch’lar adı verilen, İskender’in ardılları Babil de, bir devlet konseyi oluşturarak, imparatorluk yönetim biçiminin nasıl olacağı konusunu tartışmaya başladılar. İşte bu komutanların İskender’e ardıl olma savaşı dönemine “Diadochlar Dönemi” denir (M.Ö.323-M.Ö.281). Ve nihayetinde aralarında anlaşmışlardır. Buna göre; imparatorluğu bölmeyecekler, merkez Makedonya’da olacak, sınırlar ayrılmayacak, yönetimde Perdikkas, yönetim birimlerinin başında ise diğer komutanlar olacak. Buna göre; Perdikkas hem hazineden sorumlu hem

Antik Çağ Mimarisi: Yapı ve Duvar Sınıfları

Antik Çağ Mimarisi: Yapı ve Duvar Sınıfları Vitruvius'un Kitabı Bu yazı antik dönem mimarlığının gelişimini anlamak için bilinmesi gereken terim ve kavramları basit bir şekilde açıklamak için oluşturulmuştur. Antik  dönem mimarlığının günümüzde yorumlanabilmesini ve anlaşılabilir olmasını sağlayan kişi Vitruvius'tur. VİTRUVİUS  m.ö.90-m.ö.20 yılları arasında yaşamış Roma vatandaşıdır. Asker, mimar ve mühendistir. Emekliliği sırasında ‘mimarlık üzerine on kitap’ isimli antik çağdan günümüze gelen mimari alanda tek bilimsel eseri yazıp Roma İmparatoru Augustus(OCTAVİANUS)’a ithaf etmiştir. Kitabı sadece mimarlık üzerine değil aynı zamanda geometri, astronomi, sivil ve askeri makineler hakkında da bilgiler vermektedir. İ nsanların, yaşamlarını kolaylaştırma ve barınma, yaşama, çalışma, eğlenme dinlenme gibi çeşitli eylemlerini sürdürebilmelerini sağlayabilmek için yaptıkları mekan düzenleme sanatına mimarlık denir. Bir yapının mimari değer taşıması başlıca 4 tem